Amikor január végén írtam a tésztagépről, akkor még — Pelikán József biztosan megértene — nem sejtettem, hogy a következő poszt is konyhai témájú lesz. Az MCM-es sikeren felbuzdulva gondoltam a házi önvédelemre, vagy kacskaringós hobbilövész életem kanyarjaira, mint témára. Majd egyszer talán lesz is belőlük írás, főleg az önvédelmi téma piszkál jó két-három éve, de most gasztro.

Néhány hete — már nem emlékszem, pontosan milyen okból, de valószínűleg a garázsban csírázni induló krumplihalom kényszerített — nekiálltam olyan receptet keresni, ami elég egzotikus ahhoz, hogy kivezessen a paprikás krumpli-krumplipüré-sült krumpli háromszögből, de azért kevés macerával jár, viszont sok krumpli és tojás felhasználását igényli. Végül kikötöttem a tortilla de patatas-nál, ami tényleg klassz étel. Én teszek bele egy kis bazsalikomot is, de egyébként hűen követem a burgonya-hagyma-tojás-só-bors vonalat.

Amint az már a youtube-nál szokásos, az oldalsávban feljöttek mindenféle okos ajánlók, amik többnyire kapcsolatban vannak az aktuálisan nézett mozival. És mivel a tortilla de patatas bizonyos szemszögből nézve Spanish/Catalan omelette is lehet, tucatjával jöttek omlettkészítő videók, köztük egy Jean Imbert nevű (állítólag nagyon híres), francia szakács vendégszereplése Jamie Oliver csatornáján.

A bő kétezer hozzászólás kb. 99%-a két téma köré csoportosul. A nagyobbik hányaduk a pasas francia akcentusán élcelődik, aminek van egy kis stichje egy olyan anyanyelv beszélői között, akik közismerten nem hajlandók megtanulni egyetlen idegen nyelvet sem, különösen nem a franciát. A kisebb csoport pedig a nyersen maradó tojás okozta szalmonellafertőzésben elpatkolt hobbikonyhászok tömegeit vizionálja. Ez utóbbiak miatt teszek néhány tapasztalati kiegészítést a szűk három perces műsorhoz.

Advertisement

1, Voltam szalmonellás. Nagyon-nagyon-nagyon rossz dolog. Aki aggódik miatta, helyesen teszi.

2, Nincs hangsúlyozva, de möszjö Imbert profi séf mivoltából sejteni lehet hogy minőségi, jó hőtartású serpenyőt használ. Ebből következően, amikor a féloldalasan megsült omlettjét félrehúzza a tűzről, a serpenyő maradékhője az alatt a bizonyos öt perc alatt tényleg elkészíti a felső részt is. Nem sokkal jobban forrósodik át, mint ami a megkocsonyásodáshoz kell, de a szalmonellózist okozó baktériumok már 70-75 fokon kipurcannak. Valamint érdemes a tojást hűtőben tárolni, ugyanis 7 fok alatt — bár túlélnek, de — nem szaporodnak és végülis ez a lényeg: minél kevesebb baktériumból minél többet kinyírni.

3, A kész kaját azonnal meg kell enni, ugyanis hűléssel a habos állagát és ezzel együtt a szabvány tojásízen túlmutató pluszt gyorsan elveszíti. Összeesik és leginkább szalonnás piskótára fog hasonlítani.

Advertisement

4, Konyhai közhely, miszerint a tojást nem lehet felverni, ha akár csak cseppnyi sárgája is kerül bele. Meggyőződésem szerint a receptet az a kíváncsiság indukálta, hogy mi lenne, ha ezzel az alapigazsággal nem törődnénk, viszont roppant kitartóak lennénk, és addig püfölnénk az anyagot, amíg legalább 4-5-szörös térfogatú lesz.

Jó étvágyat!